За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!

Община Троян отново е трета по активна прозрачност в страната

Петък, 06 Юли 2018 14:02

Добрите резултати се дължат на коректното управление в интерес на гражданите, твърди кметът Донка Михайлова


За втора година община Троян отново заема третото място по рейтинг на активната прозрачност в страната. Това сочи традиционното проучване на Програма Достъп до информация в периода 6 февруари – 30 март 2018, направено чрез преглед и оценяване на интернет страниците на 567 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.
Добрите резултати се дължат най-вече на коректно управление в интерес на гражданите, твърди кметът на община Троян Донка Михайлова. По думите й ръководството на администрацията има спокойствието за почтено влагане на средствата на данъкоплатците, както и че полага значителни усилия парите на общината да бъдат изразходвани законосъобразно, ефективно и в интерес на гражданите.
„Когато имаме такъв тип самочувствие, имаме и спокойствието да показваме как общината се управлява по най-прозрачния начин. В този смисъл полагаме сериозни усилия цялата бюджетна процедура да бъде прозрачна, гражданите в максимална степен да бъдат въвлечени в планирането на общинския бюджет и съпричастни към изразходването му. Това очевидно дава резултат и усилията ни са забелязани”, пояснява Михайлова.

В общинската класация оценката на рейтинга на прозрачността е извършвана по 122 показателя и от максимален резултат 100,7 община Троян получава 87,2 точки, които определят третото й място. Кметът отбелязва още, че на сайта на общината има все повече информация, необходима на гражданите. „Лошото е, че големият обем информация е все по-труден за организация и ние често пристъпваме към реконструкция на сайта, за да е лесно откриваема”, уточнява Михайлова, допълвайки че поне по един човек от отдел се занимава с поддържането на информацията. Според резултатите по индикатори част от нещата, които липсват на страницата на община Троян, са: предварителна оценка за въздействието на проектите за нормативни актове, дата на приключване на общественото обсъждане, резултати от обществените консултации по проектите за нормативни актове. По думите на кмета участието в такъв тип класации е и стимул тези показатели да не липсват на сайта следващата година. „Много интересно е, че ПДИ ни подсеща за целесъобразността да се прави предварителна оценка на въздействието на местните нормативни актове. Това е тема, с която и Народното събрание не се справя, по моя преценка, особено успешно. Дълги години ние, общините, поставяхме на вниманието на НС искането такава оценка да бъде правена. За тази цел се изисква особена експертиза, но си струва, защото доброто управление предполага, когато приемаме нормативен акт, да сме наясно колко би струвала всяка промяна за данъкоплатците и по какъв начин тя ще се отрази на живота в общината. Това е предизвикателство, което приемам лично като икономист и което трябва да преодолеем”, признава Донка Михайлова. Според нея другите показатели не са отразени на сайта поради технически пропуск и те лесно ще бъдат коригирани. Липсата на текстова версия на страницата кметът също отчита като пропуск, който следва да бъде отстранен, тъй като администрациите са длъжни да представят информацията достъпна до всички граждани. Михайлова отбеляза още, че с всяка следваща година гражданите стават все по-активни по отношение на ЗДОИ. Нараства броя на подадените заявления, както и професионализма на администрацията в изпълнението на законовите ангажименти. „Ако преди години администрациите се стряскаха, когато гражданите искаха достъп до информация, считайки че една такава информация може да бъде употребена в ущърб на администрацията, в посока нарушаване авторитета й, днес вече такива искания се приемат спокойно”, счита Михайлова. Амбицията на общината е да продължи да въвлича гражданите в цялостния процес на управление. Ефективно е това управление, което произтича от гражданите и е посветено на техните интереси. Единият от факторите е прозрачност на процеса на управление, категорична е Донка Михайлова.

Източник: http://www.aip-bg.org/publications
© 2018 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011