За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!

На Петковден, 14 октомври 2017 г., Троян тържествено отбеляза своята 149-годишнина

Вторник, 17 Октомври 2017 08:57

На Петковден Троян и троянци празнуват както деня на своето родно място, така и на покровителката и закрилница на Троян – Св. Петка. Тазгодишният празник, отбелязващ 149 годишнината от обявяването на Троян за град, премина с много настроение и богата програма.

Празничният Петковден започна с Божествена света литургия в храма „Света Параскева Петка“. Сред официалните гости на тържествата до кмета на Община Троян бяха: Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил; Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на троянската света обител „Успение Богородично“; Нейно Превъзходителство Сузан Музи, управляващ Посолството на Република Ливан в България; Вицеконсулът на Руската Федерация в град Русе Иван Пивоварчук; народните представители от ловешки избирателен район – Иван Миховски и Валентина Александрова; областният управител на област Ловеч Георги Терзийски, председателят на Общински съвет-Троян Николай Тодоров; заместник областните управители – Илиян Тодоров и Бойко Пъдарски; Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България; ставрофорен свещеноиконом Марин Божков; лидери на политически партии, представени на Общински съвет и ръководители на държавни институции. За да уважат празника в Троян пристигнаха чуждестранни делегации от първия побратимен град Виньо на Сена, водена от заместник-кмета Жоел Грюер, заместник-кметовете Диана Воробьева и Евгений Акуличев от побратимения град Кашира, Русия, както и гости от град Хамм, Германия, водени от заместник-кмета Теодор Хессе. По традиция тържествено беше издигнато знамето на град Троян, изнесено от военнослужещи от Военно формирование 24430 и издигнато под звуците на марша на славния „34-ти троянски пехотен полк“, изпълнен от Представителен общински младежки духов оркестър.

„В този ден няма как да не се сещаме за славни моменти от историята на града ни. За първите сгради по нашите земи, възникнали около пътя Виа Траяна. Няма как да не си спомняме с гордост създаването на града и онзи момент, в който троянци влизат в опожарения си град и започват да градят заедно с домовете си църква и училище“, започна словото си кметът Донка Михайлова. „Много са поводите за гордост, които носим в себе си. Времената се променят, но има ценности, които остават вечни. Нашата любов към планината, която ни закриля в хубави и лоши дни. Нашата предприемчивост, която е позволявала градът да преодолява трудности, уважението към традициите, което ни дава сила“. Тя припомни поводите за гордост и успехите, които Троян постига днес, както и тревогите, които троянци имат. „Но ние сме троянци и можем!“ бе обнадеждаващият завършек на поздравлението на г-жа Михайлова. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил благослови града, троянци и гостите на празника.

За празника на Троян пристигнаха много поздравителни адреси. В поздравлението на Президента Румен Радев се казва „В този ден заедно отбелязваме 149 години от обявяването на Троян за град. Приветствам местното ръководство за усилията, които полага за осигуряване на съвременна социална и образователна среда, развитие на туризма и подобряване на инфраструктурата на района. Гордейте се с историята на родното си място и градете заедно с общинската управа модерния облик на своя град, пренасяйки духа и традициите на дедите и в бъдещето“. Поздравление за празника на Троян пристигна и от Димитър Главчев, председател на 44-то Народно събрание на Р България „Безспорно, днешният празничен ден е ярък израз на съхранените традиции и свидетелство за мъдростта и достойнството на поколенията израснали в сърцето на Балкана. Защото Троян е сред най-красивите и родолюбиви български градове, свързан не само с възрожденската и духовната ни култура, но и с автентичните народни обичаи“. В поздравлението от Министър-председателя г-н Борисов се казва: „Жителите на Троян са известни със своята предприемчивост, трудолюбие и упоритост. Тук се пазят изконни български традиции и обичаи и е прекрасно, че ги предавате на по-младите поколения и им показвате, че могат да бъдат ценени и полезни в родината си“. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков също поздрави Троян с празника „Благодарение на усърдната Ви работа, това красиво кътче от страната ни се преобразява и се превръща във все по-модерен и привлекателен център за живот и развитие на бизнеса. Продължавайте с характерната си упоритост и целеустременост да благоустроявате и развивате Троян. Съхранявайте и надграждайте постигнатото. Желая Ви още много реализирани проекти“.

Троянци вече започнаха отброяването за следващия Петковден, в годината, в която градът става на 150 години!

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011