Доказахме, че „Помним героите си“, уважаваме историята и продължаваме традициите

Четвъртък, 18 Май 2017 08:36

За два месеца троянци и родолюбци от страната успяха да съберат 6778,40 лв. по сметката на дарителска кампания „Помним героите си“ и да отдадат заслуженото на всички смели мъже, дали живота си при славните боеве на 34-ти Троянски полк в Дойран. На 29.04.2017 г. отдадохме почит и се поклонихме пред техния подвиг.

Община Троян, НД „Традиция“ - регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян и Общински съюз на ветераните от войните на България-Троян стартираха благотворителната инициатива, за да събудят отново една традиция на троянци, датираща от 1930 г., когато се образува комитет за изграждане на паметник на загиналите във войните троянци изцяло със средства, събрани от дарения. Ако за това дело, запазило част от историята на троянци до днес, може да благодарим на наши предци, сред които се открояват големият дарител Цочо Оряшков, поел всички разходи по строежа на паметника и архитект Борис Иванчев изработил безплатно проект за паметника, то сега благодарим на вас – българи, които помогнахте да обновим облика му, да направим комплекса по-приветлив и красив и да отбележим достойно 100 годишнината. С ваши средства успяхме да върнем славата на този знак - в памет на всички синове, братя, съпрузи, които са дали своя живот. Днес, минавайки от там паметникът ни напомня за жертвата, за силата и смелостта. Благодарение на събраните суми бяха извършени ремонти дейности в мемориалния комплекс при „Вила Ванна“: почистване на камък-бигор; почистване на врачански камък; обработка на повърхностите; демонтаж, почистване, патиниране и монтаж на бронзов детайл; изрязване и монтиране на ъгли; обработка на основата; изчистване и изписване на буквите; изчистване на постаменти; облицоване с бигор на 2 бр. постаменти за нови плочи, монтаж на новите паметни плочи. Средства бяха използвани още за закупуване и засаждане на цветя и растителност и облагородяване на градинката.

Днес, дни след тържественото честване 100 години от Дойранската епопея, Община Троян изказва особени благодарности на проф. Гаврилов, автор на инициативата за отбелязване на 100 години от Дойранската епопея и човекът, който дари за поколенията след нас двете нови паметни плочи и празничен концерт на певеца Володя Стоянов. Специални благодарности на г-н Христо Йовчевски, който с огромна енергия и мотивация осигури екип и работи лично за ремонтиране на оградата на мемориалния комплекс и оформяне на пространството. Благодарности за щедростта на: собственика на фирма „Калинел“ ЕООД – г-н М. Радевски, групата общински съветници на БСП, групата общински съветници на ПП ГЕРБ, Маргарита Гладкова-Димитрова, Комитет за възстановяване на паметници, Детски парламент към СУ „Св. Климент Охридски“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва гр. Троян, НД „Традициа“ РК „34-ти пехотен Троянски полк, Троян-Априлци“, Донка Михайлова, народните представители д-р Валентина Александрова и Николай Нанков, Кооперация „Обнова“ с. Черни Осъм, Милена и Иван Ковачеви, Мирослав Севлиевски, Тихомир Лилов, 5 а клас на СУ „Васил Левски“ гр. Троян, Герман Гачевски, Христофор Стаевски, колектива на ОУ „Иван Хаджийски“ гр. Троян, Ангел Ангелов, Бистра Чолакова, Васил Василев, Васил Радойчевски, Поля Димова. На г-н Стоил Нановски, на фирма „Универсалстрой“, на Военен географски център Троян. Към всички дарители на кампанията вече пътуват благодарствени грамоти и печатно издание „Чешма Извор Цар Фердинад“.

Благодарности към всички, които бяха съпричастни с кампанията „Помним героите си“ и дариха чрез дарителските кутии анонимно. Троянци и приятели на Троян отвориха сърцата си, продължиха една троянска традиция и възродиха дарителството.

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011