148 години град Троян

Четвъртък, 13 Октомври 2016 08:07

В навечерието на 148-годишнината от обявяването на Троян за град, общинското ръководство има удоволствието да покани жителите и гостите на града на празнична програма, посветена на Деня на Троян, която започва от 12-ти октомври.„Малки троянски истории“ ще бъдат показани във фоайето на общинската администрация в Троян. Това са 10 табла, с кратки забавни и тъжни истории, свързани с историята на град Троян. Изложбата ще бъде открита на 12.10.2016 г. от 12:00 ч. във фоайето на Общината. Тя се осъществява в партньорство на Музея на занаятите и вестник „Троян 21 век“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. В 18 ч. на същия ден, в галерия „Серякова къща“ ще се състои Традиционна есенна изложба на Дружеството на художници и джаз концерт, за всички любители на изкуството.

Денят 13 октомври е посветен на отбелязването на 109 години от рождението на нашия земляк – Иван Хаджийски. В 17:30 ч., в Информационно-културния център ще бъде представена книгата на проф. Петър-Емил Митев – „Българите. Социологически погледи“.

На 12-ти и 13-ти октомври салонът на НЧ „Наука – 1870 г.“ ще отвори врати за малките и големи почитатели на киното. В двата празнични дни ще има по две кинопрожекции с безплатен вход, като троянската публика ще може да види филмите „Малката голяма панда“, „11-ти А“, „Свободни птици“ и „Каръци“.

Традиционно на 14-ти октомври, Петковден, Троян празнува своя Ден, както и храмовия празник на църквата „Света Параскева Петка“. Празничният ден ще започне със Света Божествена литургия от 09:00 часа в троянската църква „Света Параскева Петка“. В 11:30 часа всички жители и гости на града са поканени на централния площад на Тържествено издигане знамето на град Троян, когато ще се състои и връчването на първата Национална литературна награда „Николай Петев“. В 12:00 часа започва Тържествената сесия на Общинския съвет – Троян в салона на Община Троян, когато ще бъдат връчени и почетните отличия за 2016 г. В 13:00 часа ще бъде открита изложба „Елате ни на гости – троянските модерни времена“, на която Музей на народните художествени занаяти и изкуства в град Троян е домакин. В 16:30 часа ще бъде открита новата социална услуга в града - Център за обществена подкрепа в Троян, ул. „Г. С. Раковски“ №17.  За празничното настроение на всички троянци и гости на града ще се погрижи Том Синатра, който ще изнесе концерт от 17:30 часа в салона на НЧ „Наука – 1870 г.”. В 18:45 часа започва Концерт по случай 35 години Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян, който ще завърши с тържествена заря.

Гости на община Троян по време на празненствата ще бъдат официални делегации от побратимените градове Елванген, Германия; Перн ле Фонтен и Виньо на Сена, Франция и Кашира, Русия. Очаква се представителство и от Дипломатическия корпус в България.

Галерия със снимки

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011