Троянските градинки с послания за 24-ти май

Вторник, 31 Май 2016 08:38

Един по-различен 24-ти май в Троян – носещ много настроение, емоции и вдъхновение. „Слово“, „език“, „букви“, „знание“, „народ“ – думички, изпълнени с дълбок смисъл и символика, които жителите и гостите на Троян видяха в зелените площи на централната градска част, навръх празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В слънчевия 24-ти май, по традиция в Троян се проведе празнично шествие, което премина през пешеходната зона и централния градски площад, събрали усмивките на учители, ученици, техните родители, жителите и гостите на града. И тази година представителни блокове на училища, детски градини, спортни клубове, културни институции, водени от Представителния общински духов оркестър с мажоретки се наредиха на площада, като озариха празника със своите училищни знамена и символи, униформи, национални трибагреници, цветя.

В празничния ден, кметът на Община Троян - г-жа Донка Михайлова, връчи за четвърта поредна година Годишните награди за изявени личности с принос в областите „Образование“ и „Култура“ за 2015 година. Г-жа Розалина Русенова, директор на СОУ „Васил Левски“, гр. Троян получи приза за постижения в областта на образованието заради приноса си за издигане авторитета на ръководеното от нея училище, чрез въвеждане на иновативни педагогически практики, развитие и модернизиране на училищната материално-техническа база.

Г-н Харалан Недев получи наградата за изявени личности в област „Култура“ за 2015 година за достойния принос в утвърждаването на патриотичните ценности и идеали, чрез богатото творчество и будна обществена позиция.

„Всяка година, на този ден нашият площад събира най-чаровните, най-красивите, най-истинските усмивки на Троян – усмивките на нашите деца“, с тези думи г-жа Михайлова се обърна към събралите се на празника хора и припомни историята с първите искри на просвещението, припламнали в Троян, както и важните уроци от годините. Химнът на просветата „Върви народе възродени“ бе изпълнен от възпитаници на Мариета Жекова, а кметът на Троян сподели, че именно тези слова трябва да са част от нашия делник, „защото делник без образование и просвета е сив и скучен“. Тя отправи своите поздрави към учителите, хората на духа и спорта и всички, които правят Троян това, което е днес, а надпис „Върви народе възродени“ се понесе в небето на Троян, носен от балони в цветовете на българското знаме.

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011