За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!

за изданията "Троян Експрес" и "Областта"

Четвъртък, 31 Декември 2020 09:34

Уважаеми читатели на електронното издание „Троян Експрес“,
Скъпи троянци,
След броени часове ще посрещнем Новата година. По традиция това се превръща във време за равносметка и за планове за предстоящите дванадесет месеца. Изживявахме трудна 2020 г., с предизвикателствата от която трябва да се справяме и занапред.
Няма как изпращайки 2020 г. да не си припомним както хубавите моменти, така и трудностите. Троян е сред многото населени места в страната, в които COVID-19 засегна не само здравето на наши съграждани, но се отрази и върху функционирането на фирми, организации, повлия личния и професионален живот на много хора. Не бяхме подготвени за това, с което се сблъскахме. Не го очаквахме. Но в края на годината с увереност може да кажем, че положихме всички усилия да се справим с трудностите. Лечебните заведения на територията на общината понесоха тежкия удар от здравната криза – лекуваха нашите съграждани, като част от медицинските екипи също преминаха през болестта. Но нито един лекар не се отказа. Искам да изкажа специалните си благодарности към медиците и към целите екипи на МБАЛ гр. Троян, СБАЛББ-Троян и Филиала на Спешна медицинска помощ – на лекари, медицински сестри, лаборанти, фелдшери, санитари, шофьори – за всичко, което направиха. За това, че пренебрегваха своите семейства, за да запазят семействата на наши съграждани цели. За това, че за пореден път, при още по-тежки условия, рискуваха здравето и живота си в името на хората. За неуморните часове труд и затова, че са избрали призванието Лекар!
Годината беше трудна и за учителите, и за учениците. Но учителите достигнаха до дома на всеки свой ученик, независимо от трудностите. Специални поздрави за учениците, които усвояваха материала вкъщи, с помощта на своите родители, за тези, които за първи път прекрачиха прага на училището и трябваше да се учат да пишат ченгелчета у дома, за тези, които за последно бяха в училище и положиха двойно повече усилия, за да се подготвят за новия етап от своя живот. За десетките родители, които направиха всичко възможно да продължат да работят и да помагат на своите деца с ученето от вкъщи.
Търсим разумни действия в подкрепа на запазването на работните места от бизнеса – опрощаваме наемите на общинските помещения за периода на тяхното затваряне, не актуализирахме цените на наемите за 2021 г. в съответствие с ръста на минималната работна заплата, както е по наредба, намаляваме данъка на таксиметровия превоз, през 2021, годишните арендни вноски на отдадените под аренда земи от общинския поземлен фонд няма да се актуализират с изменение на ръста на минималната работна заплата. Безплатно предоставихме консултативни услуги на работодателите в микро- и малките фирми за кандидатстване за финансиране на проекти. Безплатно предоставяме електронни услуги. За съжаление се наложи едно, макар и умерено, увеличение на ТБО, без което не можахме да минем, но за сметка на това предстоят нови мерки за подкрепа. В момента готвим цялостна програма за подкрепа на работодателите.
Но нека не забравяме, че през годината се случиха и много хубави неща. Получихме одобрение на три проекта за повишаване на енергийната ефективност на общо 10 многофамилни жилищни сгради, с намиращите се в тях 329 жилища. Усилията ни ще са насочени към това хората да посрещнат следващите Коледни празници в обновени жилищни сгради. Дадохме начало, макар и по време на извънредно положение, на няколко важни за общината обекта – с откриване на строителна площадка и определена строителна линия и ниво на строеж „Допълнителна инфраструктура (инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци“. Много направихме в последните години в сферата на социалните услуги. Когато станах кмет, Троян имаше една социална услуги, днес те са вече 9. Само през последната година Община Троян подготви и получи одобрение на проекти за три нови социални услуги. За пореден път Община Троян получи отличие – Етикет за иновации и добро управление, едно признание за последователната работа на екипа на Общинската администрация. Открихме с много детски усмивки и радост изцяло обновената Детска ясла в града. Реиновирахме сградата на Полицията. Реализирахме редица инфраструктурни обекти. С приемането на новата структура на Община Троян създадохме специално звено, което да се занимава с проблемите на младите хора – „Демографски и младежки политики“, с което ще се стремим в следващите години да сме още по-близо до проблемите и желанията на младите хора от Троян.
Във време като сегашното трябва да си припомняме, че общината и бизнесът ни са устойчиви и могат в по-висока степен отколкото в други градове да се възстановят бързо. Ще продължим да поставяме пред себе си няколко важни задачи: да опазим здравето на всеки един наш съгражданин. Това е задача, която можем да решим само с лична самодисциплина и отговорност. Да подкрепяме с всички сили запазването на работните места и доходите на всеки един наш съграждани. Ще го постигнем с целеви мерки, които ще предложим на предприемачите и заедно с тях да се преборим с последствията от кризата. Но най-важното е да запазим духа си. Да съхраним в този труден момента онзи троянски дух, който през август 1877 г., при опожаряването на града, е дал на дедите ни мъдрост и сила да построят църква, училище и дом за децата си. Ние го носим в себе си.
Уважаеми съграждани,
Искрено вярвам, че сме по-силни от кризата и трябва да излезем от нея с разум и последователност в усилията си. Нужна ни е повече съпричастност към хората, които изпитват затруднения – болните, възрастните и тези, които има риск да загубят работните си места. Ще се справим както винаги. Заедно. Нека посрещнем новата година с добри и чисти мисли, с надежда и топлина в сърцата!
На „Троян Експрес“ и сайта „Областта“ ще пожелая през новата година да има повече добри новини, които да отразяват. Да има повече добри примери, които да показват на своите читатели и повече поводи за усмивки. На всички Вас желая здраве – защото без него, всички друго губи значение!
Честита Нова 2021 година!

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011