За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!

Изкуство, традиции, музика, спорт и много настроение на 152-я Празник на Троян

Четвъртък, 15 Октомври 2020 15:01

„152 години история. И все така жив и до днес, защото хората тук пазят българския дух и предават на поколенията своята история, магията на българските традиции, занаяти и изкуства. Нашият роден край. Град като всички останали… и въпреки това толкова различен!“, тези думи прозвучаха за начало на празничния 14 октомври в Троян.  


Много гости уважиха празничния Петковден. Сред официалните лица на тържествената трибуна за издигане знамето на град Троян до кмета на Община Троян Донка Михайлова се наредиха и: народните представители Иван Миховски, Милко Недялков, Валентина Александрова; председателят на Общински съвет-Троян инж. Петко Пенков, заместник-областните управители Илиян Тодоров и Бойко Пъдарски; Ставрофорен свещеноиконом Марин Божков-Архиерейски наместник и председател на храм „Света Параскева Петка“ – Троян; йеромонах Стефан от Троянската света обител „Успение Богородично“; почетни граждани; ръководители на институции; лидери на политически партии, представени в Общински съвет-Троян.
Символът на миналото, настоящето и бъдещето на Троян – троянското знаме, бе изнесено от военнослужещи от Военно формирование 24 430 – Троян и издигнато под звуците на Троянския химн – Марша на славния „34-ти троянски пехотен полк“, изпълнен от Представителния общински младежки духов оркестър с диригент Марин Цочев.


„Днес ние празнуваме обичта си към Троян. Всъщност празниците са за това, за да забавим крачка и да осъзнаем колко важен за нас е нашият град, колко обичаме хората, които живеят в него. Едно проучване, правено за троянците, показа, че ние ценим особено три неща: ценим корените и миналото си, ценим планината и предприемчивостта, която носим в себе си. Затова този ден е поклон. Поклон към всички тези наши деди, които във времето са воювали за свободата на Троян и за свободата на България“, каза в своето празнично слово кметът Донка Михайлова.
За празника на града са получени много поздравителни адреси. Президентът на Република България Румен Радев приветства „общинското ръководство за усилията да изгради благоприятна среда и съвременни условия за живот на всеки. Продължавайте да подкрепяте своите съграждани. В отговор на днешните предизвикателства, заедно търсете възможности за добруването на региона!“.   В поздравителния адрес от Председателя на 44-то Народно събрание на Република България - Цвета Караянчева се казва: „Бъдете горди с града си и със здравите си балканджийски корени. Убедена съм, че все така ще пазите завещаните ви ценности, сред които са любовта към планината, уважението към традициите и предприемчивият дух.“


На празника на Троян за трети път бе връчена Националната литературна награда „Ламар“. Учредена през 2015 г. от Община Троян, в сътрудничество със Съюза на българските писатели, тя се присъжда за цялостно творчество на български автори с най-добри традиции в областта на поезията. Носител на Националната литературна награда „Ламар“ за 2020 година e Боян Ангелов. Наградата се връчва за цялостен принос в развитието на поетическото изкуство и за книгите му с поезия: „Реставрация на обелиска“, „В сянката на хоругвите“, „Последните ризи“. Боян Ангелов работи като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, след това – председател на фондация „Читалище-1870“. От 2012 г. е директор на издателство „Български писател“, а от 2014 е председател на Съюза на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти. Носител е на редица международни и национални литературни награди. Призът бе връчен от кмета на общината Донка Михайлова.
По традиция на 14 октомври се проведе и тържествена сесия на Общински съвет-Троян, на която бяха връчени почетните отличия. Почетен гражданин на град Троян е Владимир Илиев; с Почетен знак „Златен герб – Троян” са удостоени: НЧ „Наука – 1870 г.“, Троян; НУ „Св. Св. Кирил и Методий“; Сдружение Клуб по карате „Атнес“; Регионален клон Априлци-Троян-Севлиево на НД „Традиция“.


За празника бяха открити и няколко интересни изложби – в Музей на занаятите жителите и гостите на Троян могат да разгледат „Икони и иконописци от Троянския край“ и „Света Петка Търновска – нашата небесна закрилница“, а в галерия „Серякова къща“ - Есенен салон на Дружеството на троянските художници.


Следобедните часове бяха посветени на младежите и на спорта. В Информационно-културен център (ИКЦ) се проведе представяне на отбори и награждаването в състезанието „Селфи с Европа“, организирано от РСО „Централна Стара планина“, Областен информационен център-Габрово и „Европа директно“ Габрово. Призовите места бяха заети от отборите на СУ „Васил Левски“- с. Черни Осъм, СУ „Васил Левски“-Троян и СУ „Св. Климен Охридски“-Троян, а на четвъртото място се класира отборът на ПГМЕТ „Академик Ангел Балевски“ – Троян. Пред сградата на ИКЦ гостите видяха демонстрации и тренировки на СКК „Атнес“, Зумба със Станислав Анастасов и Табата с Полина Иванова, а в градинката се проведе състезание по колоездене, организирано от  КК „Хемус - 1896”-Троян.


Своя поздрав към троянци поднесе и Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки, а тържествения ден завърши с голям празничен концерт на група „Фондацията“ и пищен пиротехнически спектакъл.

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011