За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!

Едно интервю за вестник "Троянски глас"

Петък, 05 Януари 2018 08:32

Каква беше отиващата си година за Вас и ако трябва да откроите едно Ваше постижение и един провал, кои ще са те?

Изпращаме добра година за общината. С екипа ми бяхме изправени пред различни предизвикателства, преодолявахме трудности, постигахме успехи. Община Троян е сред малкото български общини, която за трети пореден път е носител на Етикет за добро управление, признание за нашата работа. Запазихме челни позиции в Рейтинга на общините на Министерство на финансите, реализирахме успешни проекти. Троян се превърна в строителна площадка, като резултатът от това ще са стотици домове, в които след повишаване на енергийната ефективност ще плащат по-ниски сметки, ще имат по-добри условия за живот, без да дават средства от своя семеен бюджет. Даваме нов живот на ключови публични сгради, които не са ремонтирани с десетилетия – Общината, Пожарната, Прокуратурата, Съда, сградите на „Местни приходи“, бившата сграда на БКС. Подписахме договор за изграждане на нов Център за деца с увеждания – услуга, за която много троянски семейства мечтаят от години. Създадохме предпоставки за реконструкция и обновяване на основните културни институции в града – Читалище „Наука“, Музея на художествените занаяти, Серяковата къща. Отбелязахме няколко знакови годишнини, като 100 години Дойранска епопея, която обедини троянци и приятели на града и заедно успяхме да реновираме мемориалния комплекс при „Вила Ванна“.

Ако трябва да откроя едно постижение то е работата, която свършихме в селата на общината. Капиталовата програма за селата нарасна със 108% в сравнение с 2016 г. и мисля, че това е успех, който не е постиган в досегашната работа на Община Троян.

Не мисля, че допуснах управленски провал. Като всеки кмет, който е посветил ежедневието си на хората, няма как да не се разочаровам от себе си тогава, когато въпреки желанието и усилията си не мога да помогна на отделни граждани. Чувствам се гневна, когато държавата и общината нямат законово основание и ресурс да помогнат на хора в тежки житейски ситуации. Не един и два са случаите, в които хора остават извън системата на социална подкрепа или здравна помощ. Така се родиха и някой наши чисто троянски „допълващи“ механизми – Фонда за лечение на граждани в социално затруднение, Фонда за социална подкрепа, инициативите ми „Подари на непознат“. Все не успявам да отделя достатъчно време, за да помогна на повече хора, да съм по-често във всяко едно кътче на общината. Нужен е повече контрол върху дейността на всяко звено в администрацията и върху всеки един изпълнител.

 По какви въпроси гражданите най-често търсиха Вашето съдействие?

Търсят ме за всичко – за важни въпроси на държавата и на общината ни, за лични въпроси, които Общината не е решила в съответствие с очакванията им, за проблеми в образованието и здравеопазването, често – за съвет по съвсем лични теми. Не са малко гражданите, които просто искат да споделят болката или разочарованието си , очакват да бъдат разбрани от някого. Голяма част от срещите ме ангажират емоционално,   преживявам ги отново и отново, защото виждам вълнението, тревогите или отчаянието на хората. Тъй като през 2017 г. голяма част от усилията на администрацията бяха насочени към изпълнение на проекти за повишаване на енергийната ефективност, мога да кажа, че често хората се обръщаха с въпроси, свързани с изпълнението на проекти в техните сгради или с очакването да бъдат включени в нови проекти. Радвам се, че с намаляването на безработицата в общината, все по-малко хора се обръщат към институцията за помощ в намирането на работа. Разбира се, троянци се обръщаха към мен и с очакването да подобряваме  инфраструктурата. Надявам се през 2018 г. повечето ми срещи да са с хора, които дават идеи и предложения и по-малко – с тези, които са изпаднали в безизходица.

 С какви очаквания и опасения свързвате предстоящата 2018 година?

На 20-ти декември подписахме много важен за общината проект, свързан с предварителното третиране и компостиране на битовите отпадъци. Бих го определила като най-важния проект за мандата, защото успешното му изпълнение ще определя размерът на такса битови отпадъци, която ще плащат гражданите за години напред. С това започваме да решаваме комплекс от проблеми, свързани с отпадъците – един от най-важните комунални проблеми за всяка община. Един кмет винаги има тревоги в началото на календарната година, свързани с бюджета на общината. Тревожа се дали той ще може да обезпечи проектите, които искаме да реализираме. Полагаме усилия, за да може през 2018 година да имаме реконструирана сграда на Общината. Предизвикателството, пред което Община Троян ще бъде изправена през 2018 г. е свързано със значително по-малкия ресурс средства, които ще заложим за ремонт и реконструкция на улици, за сметка на реализиране на няколко по-мащабни проекта като Малкия пазар, залата на Общинския съвет и Центъра за услуги, съфинансиране на проектите за енергийна ефективност. Ще търсим финансиране за обновяване на паркови пространства - парк „Капинчо“ и паркови пространства пред киното, до квартал 46, Националната гимназия по приложни изкуства и в квартал „Лъга“, за нови спортни бази в града. Надявам се в първите дни на годината да подпиша проект за цялостна реконструкция на улиците „Стефан Караджа“, „Любен Каравелов“ и „Дойранска епопея“. След реализирането на реконструкция на северния вход на града, ще работим за дълготрайно обозначаване на северен и южен вход на Троян. Разчитаме, че АПИ ще изпълни ангажимента си за реконструкция на южния вход и ще започне строителството на моста, свързващ трасетата на II-35 и III-357. Ще търсим средства за обновяване на уличното осветление в общината.

2018 г. настъпва с очакването да отбележим един достоен, знаков 150-ти празник от рождението на Троян.  Надяваме се с изпълнението на цялата програма за 150-та годишнина да оставим както инфраструктурни следи, така и следи в културно и духовно отношение. Щастлива съм, че през 2018 г. Общината и Музея ще издадат стойностни  издания, които са посветени на годишнината на Троян и ще останат за поколенията напред - „Документи, открития, събития, личности“; Фотоалбум - пътеводител „150 кадъра от Троян“; книжно издание „150 причини да посетиш Троян“. 

Вече една година, широк кръг от експерти от администрацията, културни дейци, общински съветници, представители на бизнеса, медии активно работим по програма за отбелязване на 150-та годишнина от обявяването на Троян за град. Ще се радвам, ако на 14 октомври успеем да накараме повече троянци да се върнат в родния град и да празнуваме заедно. Сигурна съм, че всеки от нас, независимо къде се намира, носи част от Троян в сърцето си.

Опасенията ми са свързани с рисковете, които съпътстват всички по-големи обекти – качество на изпълнението, ефективност на финансовото управление.

Каква следа искате да оставите в историята на Троян и с какво поколението след 150 години да свързва имената Ви?

Искам хората да ме запомнят като честен човек и като управленец, отворен към съдбите на гражданите. В своята работа като кмет избрах трудния, но според мен по-отговорен път – да се концентрирам към тежки инфраструктурни проблеми, които осигуряват дългосрочни решения за общината. Не знам колко граждани помнят предизвикателствата, които преминахме, за да достигнем до обновяване на 85% от ВиК инфраструктурата на града. Аз ще запомня тези предизвикателства завинаги, още ги сънувам. Не по-леко ще ни бъде с отпадъците. В проведено наскоро социологическо проучване по повод на удостояването ни с Етикет за добро управление почти 80% от анкетираните считат, че Общината осъществява политики в основата, на които са интересите на бъдещите поколения. Това ме радва.  Работя с амбиция в редица национални органи, заместник председател съм на Националното сдружение на общините, представлявам българските местни власти в много национали и международни форуми. Приятно ми е, че там за Троянска община се говори с респект и уважение.

Несериозно е да мисля, че след 150 години някой ще ме помни, но се стремя да работя така, че когато си тръгна от Общината тя да продължи да бъде управлявана с отговорност и перспектива, а кметът който ще ме наследи да има добра основа, която да надгражда. Със сигурност ще остана в историята на Троян като първата жена – кмет. Това си е постижение – след 47 мъже-кметове консервативният троянец най-после се довери на жена.

Вашите послания към жителите на общината.

В навечерието на най-светлите празници пожелавам на всички троянци, тук и по света, да работим за общината си! Нека 2018 г. е изпълнена с нашите добри дела! Нека през 2018 г. да сме единни и сплотени. Нека имаме мъдростта да се радваме на това, което постигаме.

Мирна и светла Коледа, щастлива и успешна нова 2018 година, троянци! 

 

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011