Радио „Фокус“: Донка Михайлова, кмет: Троян ще следи с интерес програмата на Радио „Фокус“, която вече звучи в нашия ефир

Четвъртък, 21 Декември 2017 14:20

Водещ: Краят на година освен време за равносметки е разбира се и време, за да ожънем каквото сме посели. Програмата на Радио „Фокус“ вече се излъчва и в Троян на честота 89.5 МНz за жителите на Троян и районът, които получават най-бързата и точна информация за всичко, което се случва в България, Балканите, Европа и света. Около час вече програмата на „Фокус“ звучи в Троян и региона. Повод сега, за да кажем добър ден в ефира ни кмета на Община Троян Донка Михайлова. Здравейте.

Донка Михайлова: Здравейте, добре дошли в ефира на Троян, радваме се че сте част от радиата, които слуша Троян, очакваме ви с интерес.

Водещ: Благодаря ви затова посрещане. Аз бързам да отидем и към дневния ред, който следва вашата община и вие в качеството Ви на кмет. Общинският съвет провежда заседание, вероятно последно за годината. Какво по-важно от този дневен ред бихте споделили с нашите слушатели и ваши избиратели?

Донка Михайлова: Може би най-интересното е това, че беше приета оставката, поискана на председателя на Общинския съвет. Троянският Общински съвет ще посрещне Новата година с временно изпълняващ длъжността председател на Съвета. Заедно с това Съветът прие и важни решения, които засягат жителите на Община Троян. Те са свързани с план-сметката за чистота, приета беше Стратегия за развитие на ВиК дружеството, едно от малкото общински ВиК дружества на територията на Общината. Определен беше обемът на годишното ползване на дървесината и други решения. Може би най-приятната част от днешното заседание на Общинския съвет беше, че то започна с награждаване на призьори от Световното първенство по самбо за девойки. Наградихме две момичета, които са сребърни медалистки на Световното първенство. И едно момиче Анна-Мария Манушева, която е европейски шампион. С това нашите призьори стават 4-ма със световни титли за годината, 2-ма с европейски титли. Радваме се, че Владо Илиев е един от десетте най-добри спортисти на България и отбелязваме символично края на най-успешната спортна година в историята на Троян.

Водещ: Вчера заедно с Община Априлци подписахте договор с Министерството на околната среда и водите за управление на отпадъци, най-общо казано, е проектът. Разбирам че безвъзмездната финансова помощ за този проект е в размер на над 4,5 милиона лева. Внушителна сума. Какви ще бъдат обаче ефектите от тази инвестиция?

Донка Михайлова: Близо 2 милиона повече е стойността на проекта заедно със собственото финансиране. Ефектите, които очакваме са изключително важни за жителите на  Общината, защото при успех на проекта, в което не се съмнявам, този проект ще определя размера на такса „битови отпадъци“, които гражданите на двете общини Троян и Априлци ще плащат години наред. С този проект ще бъдат изградени сепарираща инсталация, която ще отделя отпадъците, подлежащи на повторна употреба. Ще бъде изградена и компостираща инсталация по най-добрите световни и европейски модели. Така че Община Троян да се включи в тежката задача, която ние преследваме в национален план 2020 г. чувствително да бъдат намалени отпадъците, които достигат до депо.

Водещ: През 2018 г., госпожо Михайлова, Троян ще отбележи 150-та годишнина от обявяването му за град. И София вече знае затова, защото промотирате чрез реклама идеята за 150 причини, заради които да посетим града. Кажете част от тези причини?

Донка Михайлова: Много се радвам, че Радио „Фокус“ има интерес към тази тема, която много ни вълнува. Троян е селище, възникнало през I-ви век от нашата ера, но градът ни става град преди 150 г. Готвим се много активно за тази годишнина. Вече се отбелязали рекламната кампания, която включва представяне на 150 причини, поради които жителите на страната и на Европа, и на света, могат да посетят 150-годишния ни град. Тези причини са много интересни, много непознати за гражданите на страната ни, поднесени с типичното троянско чувство за хумор. Разбира се сред причините са Троянската сливова ракия, с която ние се гордеем,  нашият манастир, кулинарните  изненади, които можете да опитате в Троян, нашите забележителни културни институции – Музеят на художествените занаяти, Националното изложение, Галерия „Серякова къща“, които носят особен дух и атмосфера.

Водещ: Гостоприемството на троянци е известно, бих казала. Много известни са троянските къщи за гости. Но може би сред тези 150 причини ще открием и такива, които са по-малко популярни, като например това, че Троян предлага открит плувен басейн с минерална вода, който спокойно може да се ползва и през зимата, или по-скоро село до Троян, не самият град?

Донка Михайлова: Да, радваме се, че Чифлик присъства все повече на туристическата карта на България и привлича много туристи. Минералната вода е лековита, при извора тя е много топла – 52 градуса и наистина Чифлик е едно от малкото населени места на територията на Общината, в което може да се разходиш в снега, да покараш ски на Беклемето на 20 км от Чифлик, след което да поплуваш в горещите минерални басейни, като снегът е само на една ръка разстояние от теб. Добре дошли в Чифлик, вярвам че няма да ви разочароваме.

Водещ: На прага сме на Коледно-новогодишните празници. Миналата година Общината обяви инициатива, която нарече „Подари на непознат“. Продължавате ли я и тази година и успявате ли да привлечете съмишленици за каузата?

Донка Михайлова: Да, аз нося емоция от тази инициатива, тъй като буквално преди 2 часа имах възможност да подаря на голяма част от троянските деца, които имаше риск да посрещнат Коледа и Нова година без подаръци. Подаръците са осигурени от наши съграждани, от хора, които обичат Троян и живеят по различни краища на света. Децата бяха толкова щастливи, толкова радост имаше в очите им, че тази емоция ще ме топли дълго време. И аз много искам да я предам на хората, които дариха безвъзмездно, без дори да са виждали очите на тези непознати деца, защото те доставиха искрена радост на деца, при които семействата трудно могат да купят подаръци. Предстои да подарим подаръците на самотно живеещи възрастни хора, на възрастни хора с ниски доходи и повярвайте – радостта, която доставяме с тази кампания е огромна.

Водещ: В сайта на общината имате анкета, която е с въпрос какво е най-подходящо да се случи със старото орехово дърво до бившия Конак. Това ли е стилът ви на управление – да се допитвате до хората, да изразяват и те свободно по този начин позицията си? Тоест да провеждате едни своеобразни мини референдуми.

Донка Михайлова: Да, опитваме се в максимална степен да търсим мнението на гражданите, да се съобразяваме със становищата на гражданите. И, повярвайте ми, това не е поза и не е пиар кампания. При тези решения ние наистина постигаме ефективност. По този начин проучихме становището на гражданите за генералния план за организация на движението. Попитахме ги къде считат, че има риск по отношение на тяхната сигурност, къде считат, че трябва да изградим кръгови кръстовища или светофари. Ореховото дърво пред конака е едно дърво, което троянци обичат много. Получихме много иновативни, различни идеи. В интерес на истината сме затруднени, защото половината от нашите съграждани искат това дърво да се превърне в дървена скулптура – такива, каквито имаме на различни места в града. А други считат, че то трябва да бъде премахнато и на негово място да бъде засято ново дърво, което да оставим на тези, които ще дойдат след нас.

Водещ: Започнахме разговора ни новината от преди минути, че радио „Фокус“ вече се излъчва в Троян и региона на честота 89,5 мегахерца, което ми дава повод да ви попитам доколко се доверявате на медиите да бъдат посредник между вас и гражданите на общината?

Донка Михайлова: Когато станах кмет за първи път преди 6 години, аз поех в словото, което произнесох непосредствено след клетвата си, ангажимента да работя с цялата си енергия за истински независими и свободни медии, и да подкрепят медиите. Аз вярвам, че в България може да има свободни медии. Надявам се, че такива медии ще продължат да съществуват и знам, че без свободните медии гражданското общество и демокрацията в нашата страна са невъзможни. Свободни медии има и в малките населени места – медии, на които гражданите вярват. Между другото троянецът трудно се лъже и той много сетивно открива истината, открива свободните независими медии. Така че за мен медиите са част от постиженията на демокрацията и тези постижения трябва да бъдат пазени и подкрепяни.

Водещ: Надявам се, че радио „Фокус“ също ще съумее да извоюва доверието и на вас, и на гражданите. Предизвикателство ще бъде и за нас, разбира се. На финала, госпожо Михайлова, вашето пожелание към всички жители на общината преди новогодишните празници.

Донка Михайлова: Това, което най-искрено желая на съгражданите ни, е да бъдат здрави. Троянецът е особена категория гражданин, троянците умеят да бъдат сплотени и единни в стойностните неща за своя град, за своята община. Вярвам, че в годината, в която нашият град навършва 150 години, ще бъдем такива и ще постигнем заедно успехи. Успех на всички и весели коледни и новогодишни празници.

Росица АНГЕЛОВА

 

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011