На 5 юни, в Община Троян беше официално подписано споразумение за съвместен проект, финансиран по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ III, с управата на Моан-Сарту, Франция

Вторник, 05 Юни 2018 09:54

Пет-членна делегация от френския град е на посещение в Троян, за да подпише споразумение за проекта в българската администрация, като в рамките на три дни ще се запознае с условията за реализиране на проекта тук, както и с даденостите на троянска община. Проектът цели да насърчи екологосъобразното хранене, включително и чрез нормативна регулация за приемане на определени мерки в това отношение. Община Троян ще почерпи от опита на община Моан-Сарту при осигуряване на биопродукти за децата в детските и учебните заведения на територията ѝ. Община Троян има възможности и дадености за това, но е нужен механизъм за прилагането на този иновативен подход.

Гостите бяха посрещнати в града на 4 юни, а визитата им започна с работни срещи, като още в първия ден проведоха дискусии с директори на детски градини и училища, както и среща с родители на троянски деца, на които беше представен проектът. На 5 юни, в кабинетът на троянския кмет Михайлова беше подписано двустранното споразумение – на френски и български език, с пожеланието скоро да се видят плодовете на съвместната работа. Кметът Михайлова и заместник-кметът Жил Перол си пожелаха успешно реализиране на съвместния проект. Заместник-кметът на френския град пожела Моан-Сарту да не е само добър пример, а да спомогне повече общини да почерпят от опита и да създадат навици за екологосъобразно хранене.

Основната тема през цялата визита на френските партньори е фокусирана на екологосъобразното хранене. В програмата на гостите са включени посещения на предприятия, срещи с експерти и дискусии. На втория ден от престоя си, когато кметът Михайлова и заместник-кметът Жил Перол подписаха споразумението, френските партньори посетиха още Детска млечна кухня, фирмата на Осман Ибрямов за производство на млечни продукти, НУ „Христо Ботев“, където наблюдаваха столовото хранене на децата, фирма ТЕХРА, където разгледаха производството на био брашно. Срещнаха се и с доц. Деян Георгиев, директор на Института по планинско животновъдство и земеделие, който им разказа за наскоро провелата се конференция на тема „Екологични проблеми на планинското земеделие“.

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011